De kers op de taart

Een van mijn broers wilde van kinds af aan banketbakker worden. Tijdens zijn bakkersopleiding leerde hij alles over deeg en beslag. Hij kreeg les over het versieren met glazuur, slagroom en chocola en ontwikkelde een zesde zintuig voor kleur, vorm en smaak. Inmiddels bakt hij alweer jarenlang de prachtigste taartjes bij de Bijenkorf patisserie. Zelf

Lees meer

Doodnormaal

“Wist je dat de dood en seks dicht tegen elkaar aanzitten?”. Ik ben in gesprek met iemand die op een begraafplaats werkt. Ik kijk de man vragend aan. Hij gaat verder: “Een begrafenis is over het algemeen een spannende aangelegenheid. Mensen zoeken als vanzelf na een begrafenis troost bij elkaar en sommigen hebben een sterk

Lees meer

Mínder stress en méér energie

‘Mijn werkdruk neemt steeds verder toe. Ik pieker en voel me gejaagd’, ‘Vaak gaat de dag met mij op de loop. Mijn energie brokkelt overdag af’, ‘Ik heb problemen met een collega. Ik wil de stress niet mee naar huis nemen’, ‘Mijn obstakels zijn mijn perfectionisme, hoge ambities en teveel willen doen’, ‘Mijn planning is

Lees meer

Egoïst die je bent

Ik heb makkelijk praten. Soms ga ik de deur uit naar mijn werk met het voornemen om in de loop van de dag nog even naar huis te bellen voor een koortsig kind, maar dan vergeet ik dat helemaal. Ik heb het geluk dat ik mijn werk heel leuk vind en daarnaast zit het niet

Lees meer

Dynamiek

(Microblog)  Ze had een respectabele loopbaan, de advocaat die de intervisiegroep kwam versterken. Nooit eerder echter had ze intervisie gedaan. Na afloop kwam ze naar me toe en schudde me de hand. “Ik wil je bedanken voor je begeleiding”, zei ze, “eigenlijk wilde ik eerst even de kat uit de boom kijken, maar ik voelde

Lees meer

Vrijheidsbeeld

Ik kan mijn vak het beste uitoefenen wanneer ik een onafhankelijke en neutrale positie behoud. Als er strijdige belangen of visies zijn of bij communicatieproblemen ben ik het meest effectief als ik waardevrij kan blijven. Niemand gelijk geven geeft mij de grootst mogelijke professionele vrijheid. Ik houd daarom altijd het midden. De medewerker tegenover mij

Lees meer

Bevlogenheid

“Jij bent degelijk, weinig verrassend, dus goed en stabiel”, vat mijn man droogjes samen. We drinken even koffie bij Donato, het altijd bomvolle Italiaanse restaurantje op de hoek van onze straat. Ik vroeg hem naar mijn eigenschappen met betrekking tot het onderwerp van deze blog: wat heb ik nodig om in een workflow te komen?

Lees meer

Professionele revolutie

Ik was nog maar 26 jaar toen ik bij de ANWB ging werken als bedrijfsmaatschappelijk werker. Super trots was ik dat ik bij deze meer dan 100 jaar oude bond mocht werken. Het bedrijf greep me zo bij de kladden dat ik er uiteindelijk twintig jaar ben gebleven. De laatste tien jaar was Cid Koster

Lees meer

Een eigen glossy

Ik kende haar van een business-event, zo’n vijf jaar geleden op Het Plein. Noraly King-Ausems. Ze viel me op omdat ze zo enthousiast was en vol met ambities. Ze had toen nog maar net haar eigen magazine Drift. Wauw, een eigen tijdschrift, hoe gaaf! Zou ik dat ook kunnen? Een glossy over mijn vakgebied, over

Lees meer