Laat de blaadjes maar vallen

De herfst is mijn favoriete seizoen. Als ik op internet herfstplaatjes zoek word ik blij van alle prachtige kleuren. Ik krijg spontaan zin om een wandeling in het bos te maken, warme plaids op de bank te leggen en de open haard aan te doen. Ik weet eigenlijk niet of er veel mensen zijn die het meest van de winter houden maar ik ken vooral veel mensen die een voorkeur hebben voor de zomer. Tja, en wat doe je dan als de herfst je overvalt met futloosheid en sombere gedachten?

Als bedrijfsmaatschappelijk werker spreek ik geregeld medewerkers die gevoelig zijn voor een herfstdip. In het najaar krijgen we minder zonlicht en wordt onze biologische klok ontregeld. 5 tot 10 % van de bevolking heeft daar extreem last van, er kan dan sprake zijn een seizoensgebonden depressie. Daarnaast heeft nog eens 10 tot 20% een mildere vorm, zoals de herfstdip.
Een medewerkster zuchtte dat ze zó moe was dat ze het liefst de hele dag in bed wilde liggen. Ze had moeite om zich te concentreren, was snel geïrriteerd en prikkelbaar en had geen energie meer om iets te doen. Minder behoefte aan sociale contacten en meer behoefte aan eten (en dus gewichtstoename) horen bij de symptomen.

Het kan geen kwaad om een keertje de dekens over je hoofd te trekken en een halve dag te gaan slapen. Toegeven aan- en accepteren van je dip is een belangrijke eerste stap om je klachten aan te pakken. Het geeft je de juiste mindset. Maar wat kun je doen als je blijft hangen in je herfstdip?

Onderneem
Hou je gebruikelijke dag- en nachtritme aan, slaap niet overdag. Maak (juist!) tijd voor familie en vrienden. Doe dingen die je vrolijk maken. Kijk vaker naar komediefilms of –series. Koop een mooi schrift en schrijf daar iedere dag iets positiefs in. Wissel veel verschillende activiteiten af.

Beweeg
Veel beweging in de buitenlucht is ideaal. Ga eens fanatiek sporten. Maak een heerlijke herfstwandeling.

Ontspan
Doe bijvoorbeeld aan mindfulness of yoga. Het is goed voor je lichaam en je stemming. Probeer een balans te vinden tussen actief zijn en niets doen.

Eet gezond
Neem een warm ontbijt, bijvoorbeeld havermoutpap, dit geeft een energieboost. Eet veel fruit en groenten, weinig suiker en vet. Eet stamppot boerenkool!

Praat
Het lucht op om te praten en hardop te denken over je klachten. Je merkt dan waar je last van hebt en hoe erg het is. Misschien word je gerustgesteld en worden je klachten vanzelf minder. Aarzel niet om tips en adviezen te vragen.

Op de website van Fonds Psychische Gezondheid vind je meer informatie over herfstdepressie en ook een test.

Keep calm en laat nu de blaadjes maar vallen!

 

N.B. Dit blog schreef ik eerder in opdracht van het Arbo Centrum van de Gemeente Den Haag.

 

Deel dit bericht: