Zo steunen HR en leidinggevenden medewerkers bij een (echt)scheiding
Dat 40% van de relaties eindigt in een (echt)scheiding heeft ook gevolgen voor werkgevers. Hoe ondersteunen HR en leidinggevenden medewerkers, zodat zij niet gaan uitvallen door ziekte?
Ilona verbergt haar gezicht in haar handen. Ze is in tranen. Haar man heeft haar verteld dat hij wil scheiden omdat hij geen gevoelens meer voor haar heeft. Toen ze hem had gevraagd of hij iemand anders had, had hij dat ontkend. Maar nu was ze er achter gekomen dat hij een half jaar terug toch iets had gekregen met een vrouwelijke collega. Ze waren samen naar een congres in het buitenland geweest en waren verliefd geworden. Ilona en haar man hebben twee dochters van 8 en 10 jaar.
Ze is kapot van de situatie. Haar zelfvertrouwen is volledig weggeslagen en ze is erg emotioneel door alle verwarring en pijn. ‘Ik slaap slecht en heb hartkloppingen van de paniek. Ik heb me niet ziek gemeld want op mijn werk vind ik steun van mijn collega’s en afleiding’. Ilona vraagt zich af hoe ze dit kan overleven en ook overeind kan blijven.
Cijfers over echtscheidingen
Een echtscheiding is een ingrijpende privégebeurtenis. Jaarlijks worden in Nederland zo’n 30.000 echtscheidingen uitgesproken (CBS). Ongeveer 40% van de relaties eindigt in een (echt)scheiding en dit percentage neemt steeds toe. De redenen zijn zeer divers. Belangrijke oorzaken zijn: op elkaar uitgekeken, geen vertrouwen meer in elkaar, botsende karakters, iemand anders in het spel, onverenigbare toekomstplannen, gezondheidsproblemen, onenigheid over kinderen of financiële problemen. Ook de coronacrisis is van invloed op het aantal scheidingen. Door het thuiswerken en de corona-beperkende maatregelen kunnen de spanningen in relaties en gezinnen oplopen. Er is (ook wereldwijd) een zorgelijke toename van huiselijk geweld. Dit jaar worden er een derde meer echtscheidingen verwacht.
Schade voor ouders en kinderen beperken
Net als voor Ilona en haar man is het voor haar kinderen een onverwachte, overweldigende en ongewenste situatie. Bij ruim de helft van de echtscheidingen zijn kinderen betrokken, jaarlijks meer dan 70.000 kinderen. Ongeveer 80% van de ouders lukt het om afspraken te maken over de zorg van hun kind(eren), de verdeling van geld en eventuele alimentatie. De andere 20% lukt dit niet. Deze scheidingen kunnen zodanig uit de hand lopen dat er gesproken wordt over een vechtscheiding. Ouders zijn boos of teleurgesteld en niet meer in staat tot redelijk overleg. Ze raken in conflict met elkaar en betrekken de kinderen daarbij. Dit is niet alleen voor de ouders zelf schadelijk, maar ook voor de kinderen. Die krijgen moeite op school, emotionele stress, vertonen meer crimineel gedrag en krijgen vaker problemen in toekomstige relaties. De Rijksoverheid investeert in het beperken van schade bij kinderen als hun ouders scheiden. De aanpak is erop gericht om escalaties te voorkomen, juridische procedures te beperken en te zorgen voor meer steun voor ouders en kind(eren).
Adviezen voor HR en leidinggevenden
- Maak de scheiding bespreekbaar. Wanneer een medewerker HR en de leidinggevende informeert over de scheiding ga dan met de medewerker in gesprek. Wees begripvol en ook neutraal. Je persoonlijke mening doet niet ter zake. Bespreek waar iemand behoefte aan heeft. Misschien zal de medewerker zo nu en dan vrij moeten nemen om allerlei praktische zaken te regelen. Bied hiervoor ruimte. Ilona en haar man schakelden samen een mediator in. Ze spraken af de door hen genomen besluiten gezamenlijk aan hun dochters te vertellen en niet over de scheiding te praten waar hun dochters bij waren. Scheiden met mediation is kindvriendelijker. Een geregistreerde scheidingsmediator heeft naast juridische expertise ook kennis in huis over de emotionele aspecten van een scheiding. Houd (een poosje) vinger aan de pols.
- Bied steun aan medewerkers die in scheiding liggen. Realiseer je dat veel medewerkers hun privézaken liever voor zich houden en dat iedereen weer anders reageert op ingrijpende veranderingen. Sommige medewerkers storten zich juist op hun werk, anderen zijn soms niet in staat om te werken. Alle emoties en stressklachten kunnen weerslag hebben op hun gezondheid en productiviteit. Het scheidingsproces is vergelijkbaar met een rouwproces. Zo’n proces bestaat uit verschillende fases: ontkenning, protest, onderhandeling, verdriet en aanvaarding. Schakel bedrijfsmaatschappelijk werk of de bedrijfsarts preventief in voor verdere begeleiding van de medewerker zodat deze de mentale veerkracht versterkt en niet gaat uitvallen door ziekte. Scheiden is moeilijk, pijnlijk en ingrijpend.
Bronnen & verder lezen:
- Rijksoverheid | Scheiden of uit elkaar gaan
- Kenniscentrum Kind en Scheiding
- Nederlandse Vereniging Familie- en erfrecht Advocaten Scheidingsmediators (vFAS)
Bovenstaande blog is gepubliceerd op de website van XpertHR, een online platform met actuele kennis voor HR-professionals. XpertHR is onderdeel van Reed Business Information.