Mediator in glamourland

Soms maakt Goede Vrijdag haar naam niet waar. Toen ik net een jaar zelfstandige was werd het een rotdag. Ik werd gebeld door een advocaat die mij sommeerde een foto van mijn website te verwijderen. Die had ik zonder toestemming van zijn cliënt, een fotograaf, geplaatst. Ik bood mijn oprechte excuses aan en haalde de foto onmiddellijk van mijn website af. Maar dat was niet genoeg. Binnen een uur kwam er via de mail een claim van € 16.000,–– binnen. Shoot.
Het bleek om een bekende glamourfotograaf te gaan en op de gewraakte foto stonden een paar bekende Nederlanders. Hoe erg ik ook mijn best deed, ik had nog nooit van de fotograaf gehoord en ook de BN-ers had ik niet herkend, vermoedelijk door de grimassen die ze trokken. Ik was verbijsterd, deze stomme fout zou mij als zelfstandige toch niet de kop gaan kosten? Natuurlijk had mijn webdesigner mij gewaarschuwd om niet zomaar plaatjes van internet te plukken, maar wie ging er nou kijken op de site van een net startende zzp-er..?

Na de eerste schrik stond ik voor de uitdaging om met mijn toen nog prille ervaring als mediator op zoek te gaan naar wat in de boekjes heet: een goede gezamenlijke oplossing. Het liefst wilde ik zélf met de fotograaf in gesprek komen en zo min mogelijk in een strijd belanden over de juridische feiten. Ik stuurde hem een persoonlijk mail met uitleg over mijn naïeve actie. Ik kon me goed voorstellen dat hij er genoeg van had dat iedereen zomaar vrijelijk op internet zijn foto’s gebruikte. Ik had buitengewoon ondoordacht gehandeld en vond het volkomen terecht dat ik daarop werd aangesproken. De fotograaf reageerde niet zelf maar liet via zijn advocaat weten mijn reactie ongeloofwaardig te vinden. Hij deed het voorstel in de minne te schikken met € 2.500,––. Hoewel ik opgelucht was over de verlaging van de claim, voelde het schadebedrag nog onredelijk hoog en niet in verhouding. Hoe kon ik nou toch zónder persoonlijk contact ons zakelijke conflict oplossen?

Omdat ik er flink mee zat sprak ik er met verschillende mensen over. Zo ook langs de lijn bij de voetbalclub waar mijn kinderen speelden. Ik kende een stel ouders dat familie was van een andere bekende fotograaf. Zij waren met stomheid geslagen over de claim en lieten het er niet bij zitten. Een bemiddelend telefoontje aan de fotograaf bleek doeltreffend. Dankzij deze interventie lag er binnen een week een nieuw schikkingsvoorstel van € 500,––. De fotograaf was er nu wél van overtuigd dat ik onopzettelijk en bij vergissing gebruik had gemaakt van de foto. Dat was voor mij doorslaggevend om akkoord te gaan met het bedrag van de schikking.
Eind goed, al goed. Ik heb mijn lesjes geleerd, als zelfstandige en ook als mediator. Van naar elkaar luisteren en onderling begrip kan een Goede Vrijdag behoorlijk opklaren.

Deel dit bericht: