Bevlogenheid

“Jij bent degelijk, weinig verrassend, dus goed en stabiel”, vat mijn man droogjes samen. We drinken even koffie bij Donato, het altijd bomvolle Italiaanse restaurantje op de hoek van onze straat. Ik vroeg hem naar mijn eigenschappen met betrekking tot het onderwerp van deze blog: wat heb ik nodig om in een workflow te komen? Hij schetste mijn vasthoudendheid. “Jij kunt pas stoppen als iets ook echt klaar is. Je maakt zaken gedreven en grondig af. Behalve dan als het gaat om huishoudelijke taken”.

Tja, daar heeft hij een punt. We hebben een gezin met vier kinderen. Er is thuis altijd zoveel te doen dat ik keuzes moet maken waar ik mijn tijd en energie aan geef. Mijn aandacht ligt in eerste instantie altijd bij mijn kinderen. Ik heb geen talent voor schoonmaakwerk en koken. Voor het schoonmaken van ons huis hebben we dan ook hulp ingeschakeld. Gelukkig kan ik zaken makkelijk loslaten en ben ik niet iemand die gaat poetsen voordat de werkster komt.

Ik heb weer andere talenten. Waar ik al mijn energie in kan stoppen is in mijn eigen business, zowel in de uitvoering van de opdrachten als in de werkzaamheden er omheen. Ik geniet van creatieve brainstormsessies met inspirerende collega’s maar ook van het behalen van bepaalde zakelijke resultaten. Vraag me om als bedrijfsmaatschappelijk werker een actieve bijdrage te leveren in de samenwerking en de ontwikkeling van een team en ik sta vooraan.

We zitten in een ruime kantoorkamer. Er is een raam met uitzicht naar buiten en vanaf de gang kun je de kamer niet inkijken. Voor de ramen hangen jaloezieën. De man en de vrouw bij mij aan tafel hebben een moeizaam gesprek over hun arbeidsconflict. Ik schrijf op de flip-over wat er allemaal speelt. Ze hebben elkaar al maanden niet meer gesproken omdat de man ziek thuis is. Er waren zaken geëscaleerd en het was ze niet gelukt om die gezamenlijk uit te praten. De sfeer tijdens het gesprek is om te snijden. De man is erg boos en de vrouw zegt geen vertrouwen meer te hebben in de samenwerking. Over en weer worden er verwijten uitgesproken. Misschien klaart de lucht straks wel. Tijdens een dergelijk gesprek ben ik uiterst gefocust en geconcentreerd. Soms ben ik even helemaal de tijd kwijt. Dat zijn voor mij de momenten in mijn werk dat ik me enorm bevlogen voel.

Maar het belangrijkste ingrediënt voor mij om in een workflow te komen is toch wel het contact met andere mensen. Als ik word gezien en gewaardeerd geeft me dat vleugels. De belangrijkste mensen in mijn leven luisteren naar mij zonder te oordelen. Dit geeft me alle vrijheid en ruimte om persoonlijk en zakelijk verder te groeien en te ontwikkelen. Zij maken me beter.

Deel dit bericht: