Thuiswerken? Zo versterk je de mentale veerkracht van medewerkers

De wereld staat op z’n kop door het coronavirus. We worden gedwongen ons aan te passen aan de veranderingen die zich opdringen, waaronder ook het thuiswerken. Medewerkers verschillen in hoe ze met alle plotselinge gebeurtenissen omgaan. Bij sommigen zorgt het gevoel van controleverlies voor stress. Hoe versterk je als HR en leidinggevenden de mentale veerkracht van medewerkers en hou je hen in het zadel?

Kelly is erg van slag. “Het loopt thuis helemaal vast. Ik kan door de coronacrisis niet meer naar kantoor en moet thuiswerken. Maar ik word telkens afgeleid en kan me niet concentreren. Ik kom amper aan werken toe”. Haar stem slaat over als ze vertelt over haar man die sinds drie maanden ziek thuis is met een burn-out. Ze hebben twee dochtertjes van 5 en 2 jaar. “Er is thuis zoveel onrust en stress omdat mijn man ook erg somber is. Ik voel me machteloos omdat ik niet weet wat ik moet doen”. Kelly mist haar collega’s meer dan ze dacht. Alle dagelijkse routine is weg waardoor ze zich erg alleen voelt. “Wat kan ik doen om een andere balans tussen werk en privé te krijgen en hoe kan ik me weer wat sterker gaan voelen?”

Ingrijpende gebeurtenis
De wereld staat op z’n kop door het coronavirus. We worden gedwongen ons aan te passen aan alle veranderingen die zich opdringen. Het heeft een enorme impact op onze persoonlijke situatie en ook op ons werk. We moeten improviseren want deze crisis zet ons hele leven op scherp. Het gevoel van controleverlies kan bij sommige medewerkers zorgen voor een flinke dosis stress. Onze illusie van de voorspelbaarheid, beheersbaarheid en onkwetsbaarheid van ons leven staat op losse schroeven.

Mentale veerkracht
Toch verschillen we allemaal hoe we met deze plotselinge gebeurtenissen omgaan. Als het je makkelijk afgaat kun je je haast niet voorstellen dat iemand anders het zwaar vindt om zich aan te passen. Er wordt vaak gedacht dat het hebben van wel of geen veerkracht in je aard zit. Mentale veerkracht is het vermogen om te herstellen van stress en tegenslag. Het gaat dan niet alleen om je aan te passen na stressvolle gebeurtenissen, maar er misschien ook beter en wijzer uit te komen.

Iedereen veerkrachtig
Onderzoek van Richta IJntema, universitair docent Organisatiepsychologie aan de Universiteit Utrecht, wijst uit dat deze psychologische veerkracht juist géén persoonlijke eigenschap is. Iedereen kan dus met aandacht en tijd door het aanpassingsproces heen wat nodig is. Dat is prettig om te weten. Kelly heeft geen controle over de gebeurtenissen, maar kan wél zelf bepalen hoe ze hiermee omgaat. Ze kan concreet iets doen wat haar sterker zal maken. En dat geldt voor iedereen. Dat is het positieve.

 7 tips voor HR en leidinggevenden
Hoe kun je de mentale veerkracht van medewerkers die nu moeten thuiswerken actief bevorderen (en natuurlijk ook die van jezelf)?

1. Accepteer dat je even minder productief bent
We zijn onze dagelijkse routine kwijt wat invloed heeft op onze concentratie. Daarnaast hebben we te maken met het psychologische aanpassingsproces wat onze aandacht en tijd vraagt. Doe daarom rustig aan.

2. Zorg voor structuur
Hou vast aan je dagelijkse ritme als het gaat om werktijden, pauzes, eten en drinken en nachtrust. Voldoende slaap geeft je een buffer tegen stress. Maak een schema. Als je huisgenoten en/of kinderen hebt maak dan heldere afspraken en evalueer geregeld.

3. Blijf in beweging
Ga naar buiten en beweeg. Onderneem gezonde activiteiten zoals sporten, fietsen en wandelen. Online zijn er vele work-outs te vinden om thuis te sporten. Gebruik een stappenteller of doe mee aan een challenge. Doe wat je leuk vindt en blijf fit.

4. Doe je verhaal
Praat met de mensen die je dierbaar zijn, familie, vrienden en collega’s. Zoek ze bewust op, telefonisch of via videobellen. Vertel hoe het met je gaat en vraag hoe het met hen gaat. Niet één keer, maar zeer regelmatig. Je verhaal doen is goed voor je geestelijke en lichamelijke gezondheid. We hebben elkaars positieve steun allemaal nodig.

5. Wees je bewust van je emoties
Het is niet erg om je angstig of verdrietig te voelen. Dat is volstrekt normaal met alle spanningen en onzekerheid. Het voelen en accepteren van je emoties is het begin van een veerkrachtige reactie. Houd eventueel een dagboek bij. Kijk wat er wél goed gaat en noteer ook waar je dankbaar voor bent. Dit geeft houvast.

6. Zoek ontspanning
Blijf op de hoogte van het nieuws maar probeer niet alles continue te volgen. Het is belangrijk om dingen te doen die niet met je werk te maken hebben. Verdiep je in je vrije tijd in een onderwerp wat je interesseert. Leer een taal, ga koken, kunst of muziek maken.

7. Durf hulp te vragen
Je hebt tijd nodig voor bezinning en heroriëntatie op alle veranderingen, zowel die op de korte termijn als ook op de lange termijn. Gun jezelf de tijd om terug te veren. Als je toch teveel op je bordje krijgt en het niet beter met je gaat durf dan om hulp te vragen. Ook bedrijfsmaatschappelijk werk biedt binnen bedrijven in de huidige omstandigheden continue bezetting. Juist nu.

 

Bronnen & verder lezen:

 

Bovenstaande blog is gepubliceerd op de website van XpertHR Actueel. Het voormalige Penoactueel.nl heet nu XpertHR Actueel en biedt online vakinformatie voor HR-professionals. Het laatste nieuws, achtergrond en opinie. XpertHR Actueel is onderdeel van Reed Business Information.

Deel dit bericht: