Draadloze verbinder

We horen het steeds vaker om ons heen: we moeten meer verbinding maken. In nieuwjaarspeeches worden we opgeroepen om een goede samenwerking en verbinding na te streven. In vacatures lezen we steeds vaker dat de kandidaat een ‘verbinder’ moet zijn. Of sterker nog: in de gemeente Heeze-Leende wordt er jaarlijks de Verbinder van het jaar gekozen. Ik krijg jeuk van het woord.

Maar eerlijk is eerlijk: ook ik ben als bedrijfsmaatschappelijk werker een verbinder. Met aandacht en begrip ben ik gericht op de wisselwerking tussen individuele medewerkers en de arbeidsorganisatie. Bijvoorbeeld als er verzuim speelt of als een medewerker persoonlijk nogal wat voor z’n kiezen krijgt. Ook reorganisaties kunnen flinke impact hebben. De man in mijn spreekkamer heeft last van de langdurige onzekerheid en onduidelijkheid. Hij weet niet welke toekomstige veranderingen er aan zitten te komen. Zijn motivatie is ver te zoeken en hij slaapt steeds slechter. Door als bedrijf te faciliteren dat medewerkers hiervoor (interne) ondersteuning kunnen krijgen ontstaat er een breed gedragen focus op inzetbaarheid en vitaliteit.

Het is alom bekend dat communicatie tussen mensen voor het grootste deel non-verbaal is. Lichaamstaal is o.a. aan de toon, de houding en aan de mimiek van iemand af te lezen. Ook als ik bemiddel bij conflicten communiceer ik daarom voornamelijk draadloos, dat wil zeggen: in persoonlijke gesprekken. E-mail en telefoon gebruik ik alleen om te communiceren over de voortgang van het proces. In de bemiddelende drie-gesprekken vertellen cliënten verbaal, met woorden, wat er speelt en ondertussen zie ik de emoties tot uitdrukking komen in de stand van de wenkbrauwen, de ogen en mond. Ook het oogcontact is voor mij een belangrijke barometer, hiermee wordt over en weer flink wat afgetast. Als er spanningen en emoties spelen is het waardevol om hier aandacht voor te hebben. Daarna is er vaak weer ruimte om verder te praten over onderliggende wensen en behoeften. Bij conflicten trek ik vastzittende communicatie vlot door verbindend te communiceren. Ondanks dat jeukwoord ben ik toch die verbinder, of ik wil of niet. ;-)

Deel dit bericht: