Diep vertrouwen

De Prinsessegracht vlak bij het Malieveld in Den Haag ligt al weken open. Als ik er wandelend of fietsend langskom word ik er met een flinke boog omheen geleid. De machines wroeten de grond steeds verder open, ik ruik de vochtige beetje muffe grondlucht. Verschillende mannetjes graven zich een weg door een wirwar van kabels en leidingen. Ik vind het een indrukwekkend schouwspel. Het doet me er aan denken hoeveel er binnen organisaties wel niet zichtbaar is. Dat er zich bij het adviseren als bedrijfsmaatschappelijk werker ook veel onder de grond afspeelt.

“Ik voel me behoorlijk geschoffeerd ”, zegt een BMW-collega. Hij kijkt geërgerd en gaat verder: “op alles wat ik zeg krijg ik aanmerkingen en kritiek. Het lijkt wel of ze van alles een strijd maakt”. Met sommige samenwerkingspartners binnen organisaties is het moeizaam samenwerken. Dat kunnen directeuren en managers zijn maar ook P+O-adviseurs of bedrijfsartsen. “Wie denkt ze dat ze is, dat ze zo’n neerbuigende houding kan aannemen?”. Vroeg of laat komen we ze allemaal tegen. Als de persoon in kwestie een invloedrijke positie heeft kan dat een behoorlijke impact hebben. Zowel op de rol en positie als BMW-er als ook op het eigen werkplezier. Het kan verdomd lastig zijn om goed zicht te krijgen op alle ondergrondse machten en krachten binnen een organisatie.

De belangrijkste les die ik in dit kader zelf heb geleerd was tijdens de opleiding Professioneel adviseren van De Baak. Je kunt als professional nog zulke goede adviezen hebben, als de relatie niet goed is zal de ander ze niet accepteren. Soms is er met de ander gewoon geen klik, soms blijkt beeldvorming een rol te spelen. Onlangs nog vroeg een bedrijfsarts mij of ik ook spirituele zaken met medewerkers besprak. Ik bedoel maar. Voor je het weet wordt er gedacht dat ik aura’s lees ;)

Ik hecht er waarde aan om de relatie met mijn samenwerkingspartners goed te houden. Hierin investeren is mijn credo. Ik heb dit nodig om een maximaal effect te bereiken in de begeleidingstrajecten van medewerkers. En als die relatie goed is dan ben je als BMW-er in staat invloed uit te oefenen en liggen de kabels van vertrouwen stevig verankerd onder de grond.

Deel dit bericht: