De kers op de taart

Een van mijn broers wilde van kinds af aan banketbakker worden. Tijdens zijn bakkersopleiding leerde hij alles over deeg en beslag. Hij kreeg les over het versieren met glazuur, slagroom en chocola en ontwikkelde een zesde zintuig voor kleur, vorm en smaak. Inmiddels bakt hij alweer jarenlang de prachtigste taartjes bij de Bijenkorf patisserie. Zelf wist ik vroeger niet wat ik wilde worden. Een blauwe maandag heb ik als leerling verpleegkundige gewerkt, maar ik bleek toch niet zo’n Florence Nightingale te zijn. Wat moest ik nu? Iets met mensen toch maar?

Zo heb ik mijn eerste stappen in het bedrijfsmaatschappelijk werk gezet. Ik twijfelde of het wel iets voor me zou zijn, want ik had weerstand tegen het softe imago van de hulpverlening. Maar de zakelijke context binnen een organisatie beviel me uitstekend. Daarnaast waren de zaken waar medewerkers over kwamen praten zeer divers. Van alle soorten werk gerelateerde problemen tot persoonlijke problemen die van invloed waren op het functioneren. Vriendelijk maar beslist blijf ik mensen corrigeren die mij per ongeluk maatschappelijk werker noemen. Voor mij geen hulpverlening maar dienstverlening. De begeleidingstrajecten van bedrijfsmaatschappelijk werk zijn kortdurend en coachend van aard. Ik los niets op, daar zijn mensen zelf verantwoordelijk voor.

Toen ik me nog verder wilde professionaliseren was het een vanzelfsprekende stap om een mediationopleiding te doen. Ook als bedrijfsmaatschappelijk werker had ik immers regelmatig een bemiddelende rol tussen managers en medewerkers of tussen collega’s onderling. Mijn onafhankelijke houding werd nog verder aangescherpt, het werd een tweede natuur. Ik vind het fantastisch om te zien als twee partijen stappen maken om hun conflict op te lossen. Als ze zaken die dwars zitten uitspreken, als ze hun emoties delen en samen bespreken wat hun wensen en behoeften zijn. Dan werk ik intensief samen met de partijen zodat ze hun eigen oplossingen kunnen vinden. Eigenlijk heb ik net als mijn broer een ambachtelijk en creatief beroep. Een opgelost conflict is de kers op de taart.

Deel dit bericht: