Verander je mindset voor meer energie

“Everything is energy and that’s all there is to it. Match the frequency of the reality you want, and you cannot help but get that reality. It can be no other way. This is not philosophy. This is physics.”

Alles is energie. Dit citaat is van Albert Einstein, een van de belangrijkste natuurkundigen uit onze geschiedenis. Winnaar van de Nobelprijs, intelligent en slim. Ik kwam het tegen toen ik me verdiepte in de positieve psychologie, een snelgroeiende wetenschappelijk stroming als aanvulling op de reguliere psychologie. Energie is de brandstof om te presteren. Er spelen bij menselijke energie vier aspecten een rol. Het eerste aspect is de fysieke energie (wat we eten en drinken, onze lichamelijke gezondheid). Het tweede is onze emotionele energie (zoals het zelfvertrouwen, onze autonomie). Onze mentale energie is het derde aspect. Hierbij gaat het om onze drijfveren en talenten. Het vierde aspect is onze sociale energie (samenwerking met anderen).

Als mens zijn we in staat al deze energiebronnen te activeren. Onderzoek waar je uitgeput van raakt en waar je energie van weglekt. Zet daarna op een rijtje wat je belangrijkste wensen en behoeften zijn. Dat is ook waar ik mij op richt tijdens mijn begeleidingstrajecten. Als er zand in de motor komt geef dan niet uitsluitend aandacht aan alles wat mis gaat. Verander je mindset en focus op zaken waar je blij van wordt.

Praat niet alleen over je problemen, maar vooral over wat je energie geeft.

Een van mijn cliënten noemde dit een eyeopener. Alle problemen die ze op haar bordje had eisten haar aandacht op en kostten haar bergen energie. De balans tussen werk en privé kwam stevig onder druk te staan. Ze kreeg concentratieproblemen door het vele piekeren en ging steeds slechter slapen.

Het gaat er niet om dat je eerst alles moet oplossen. Soms lukt dat op korte termijn ook niet. Het gaat er om dat je eerst je draagkracht vergroot. Laad je accu op met zaken uit alle vier de energiebronnen. Doe dingen die gepaard gaan met een positieve emotie. Dit zal voor iedereen weer anders zijn. En realiseer je dat de inzet van het sociale aspect een verdubbelaar is voor je mentale veerkracht. Wees dus een Einstein!

 

Deel dit bericht: