Ontbozen op de werkvloer

“Dit is de druppel”, roept mijn cliënt, wiens gezicht asgrauw vertrokken is. “Als ze willen dat ik beter ergens anders kan gaan werken, dan moeten ze dat zeggen. Ze draaien er maar omheen, terwijl ik van collega’s hoor dat ze andere plannen hebben met het team.”
“Het maakt je woest, merk ik.”
“Ja, dat kun je wel zeggen. Ik slaap niet meer en lig maar te malen in mijn bed. Hoe moet ik dit aan mijn vrouw vertellen? Ik kan toch niet mijn baan verliezen?” Zijn stem breekt.

“Ik kan me voorstellen dat het zoveel emoties bij je losmaakt. Het is nogal wat. Alles staat ineens op losse schroeven.”
“Mijn vrouw kan dit niet aan,” gaat hij verder. “Ze is ziek en ik kan haar niet belasten met alle problemen op mijn werk.”
“Dat lijkt me niet makkelijk, dat je er thuis niet over kan praten. Zijn er wel anderen bij wie je je verhaal kwijt kunt?”
“Ik weet het niet. Ik weet niet of ik dat wel wil. Als ik er niet over praat dan is het er niet.”
“Gewoon even je kop in het zand.”
Mijn cliënt knikt instemmend. “Het lijkt wel een boze droom. Als ik er aan denk om het aan anderen te vertellen dan voel ik een knoop in mijn maag. Wat zullen mijn vrienden wel niet zeggen, wat zal mijn familie er van vinden? Ik ben bang voor alle reacties”.

“Ja, ik begrijp dat wel, dat is ook heel spannend. Toch is het goed om je ervaringen met anderen te delen. Als je er over praat lucht je je hart. Net als nu, in ons gesprek”.
“Dat klopt. Dat is wel fijn. Maar wat moet ik nu doen? Hoe kom ik hier doorheen?”
Ik kijk mijn cliënt aan. “Je hebt in je leven waarschijnlijk wel andere ingrijpende ervaringen meegemaakt. Laten we kijken hoe je hiermee bent omgegaan, hoe je deze hebt overleefd. Wat heeft je toen geholpen en wat niet?”
“Jazeker, een paar jaar terug is mijn moeder overleden en dat heeft me toen behoorlijk aangegrepen. Ik heb in die tijd veel gewandeld.”
“Het is belangrijk dat je dingen doet waar je energie van krijgt. Actief ontspannen maakt je hoofd een beetje leeg. Laten we eens verder praten over wat je nog meer kunt doen om met je boosheid om te gaan en hoe je weer grip kan krijgen op je situatie.”
“Dat wil ik wel.”

Deel dit bericht: